contoh jer..(^_^) |
contoh gak.. |
sbnrnya, ade smething yg nk disharekan dgn pmbca skalian...cucur udang ni kalu chef kt umah mmg cecah dgn sos cabai cuka..hah! tgk! t'nganga korg dgr frasa 'sos cabai cuka'...huhu...sape yg penah dgr xpe la..yg xpenah dgr ni yg nk explain sikit.. okay, sos ni abah chef ckp org2 kmpung zman dulu kt Perak mkn cucur cecah dgn sos ni bg yg hidup sdrhna..org yg kya sikit cecah dgn kuah kacang...stkat ni yg chef tau je la, hnya org Perak je mkn cucur cecah dgn sos ni.. tmpt len xtau la ye..! mintak maap sgt2..!
sape2 yg nk resipinya, bleh la chef bg tp kalu xmnjadi jgn marah la ye??hehehe.....
Bahan-bahan:
3 batang cili merah(besar) [mngikut kuantiti cucur udang]
3 batang cili merah(besar) [mngikut kuantiti cucur udang]
2 ulas bawang putih(besar) [kalau yg sdrhana guna 3 ulas]
1 sudu besar garam [tidak t'lalu penuh]
2 sudu besar gula
1 sudu kecil cuka
1/2 cawan air panas
Cara membuatnya:
Tumbuk semua bhn diatas(kecuali cuka) shngga hampir lumat. kemudian masukan ke dlm mangkuk. lepas tu, tuangkan air panas dan masukan cuka. memandai sos ni cair. sedia dinikmati..(^_^)
Tumbuk semua bhn diatas(kecuali cuka) shngga hampir lumat. kemudian masukan ke dlm mangkuk. lepas tu, tuangkan air panas dan masukan cuka. memandai sos ni cair. sedia dinikmati..(^_^)
p/s: maaf la, chef x bape reti nk 2lis resepi2 ni.. kira ni 1st time in my life la 2lis resepi...huhu.. tnjuk ajar korg amat dihargai...
No comments:
Post a Comment